Thursday, 19 January 2012

Resepi Blueberry Cheese Cake

Assalamualaikum...
Ni resepi yg confirm jadi kenyataan..try laa..
 
BLUEBERRY CHEESE CAKE

Bahan-bahan:
Dasar kek:
100gm biskut marie (biase or coffee)
60gm mentega, dicairkan (panaskan dlm beberapa minit)
* Kisar kering biskut marie. Campurkan dengan mentega cair dan tekan padat dalam loyang. Sejukkan dalam freezer selama 20 minit or lebih

kek
250gm cream cheese
40g gula halus

30gm tepung gandum
3 biji kuning telur
150gm yogurt asli
3 biji putih telur
60gm gula halus

200gm blueberry (bergantung kpd saiz kek)
Berat ± 1.15 kg

Cara-cara:
1. Putar cream cheese hingga ringan. Masukkan gula halus dan putar lagi hingga sebati.
2. Masukkan tepung gandum dan putar lagi hingga sebati.
3. Masukkan 3 biji kuning telur dan terus putar hingga sebati.
4. Tambah yogurt asli dan putar hingga licin.
5. Di dalam bekas yg lain, pukul putih telur hingga berbuih dan kembang.Masukkan gula dan putar lagi hingga kental. Masukkan ia ke dalam adunan keju di atas.
6. Bakar pada suhu 170 oC di dalam dulang berisi air (kaedah bain-marie) selama 60 minit atau sehingga kekuningan (Jgn lama sgt nnti keras dan pecah).
7. Keluarkan kek dari oven dan biarkan sejuk. Simpan dalam petisejuk selama 5 jam atau semalaman. Sapukan blueberry dan hias ikut citarasa.
Cadangan : klu nk kek cantik sediakan loyang bersaiz  6"..
Selamat mencuba!!!

No comments:

Post a Comment